Getuigenissen (ex)patiënten

Vera

“Waaraan had ik in godsnaam deze vreselijke behandeling verdiend?”

Vera* (39) volgt momenteel EMDR-therapie om de trauma’s te verwerken rond dwang en isolatie die ze opliep in de psychiatrie. In gesprek met haar, komen flarden naar boven van die traumatische ervaringen.

Cathérine

“Je krijgt dat beeld nooit meer weg”

Cathérine (41) vertelt over wat haar overkwam als tiener en hoe ze zich vandaag als verpleegkundige in een woonzorgcentrum tracht in te zetten voor een meer menselijke zorg.

Geert Van Isterdael

“De behandeling was op bepaalde momenten echt mensonterend”

Geert beschrijft in zijn getuigenis hoe hij bepaalde trauma’s uit zijn verleden herbeleefde in de geestelijke gezondheidszorg en geeft aan hoe het menselijker zou kunnen. 

Nadia Mahjoub

“Je doet dat niet: mensen vastbinden en alleen laten”

Nadia Mahjoub (48) – mede-oprichter van NADA – heeft een psychosegevoeligheid. In de voorbije vierentwintig jaar werd ze zeven keer opgenomen omwille van een psychose of manische opstoot. Haar kwetsbaarheid belette haar niet een mooi leven op te bouwen waarin haar dochter, partner, vrienden, en sociaal engagement bij de patiëntenvereniging UilenSpiegel en bij NADA centraal staan. 

Laura De Houwer

Laura De Houwer – mede-oprichter van NADA – schreef haar getuigenis en ervaringen met dwang in de psychiatrie neer in het boek Ik moest braaf zijn.

Eerder schreef ze al, tijdens haar opname, een open brief naar het ziekenhuis waar ze verbleef en getuigde ze over haar ervaringen in een interview op sociaal.net.