Nieuws & Media

Bekijk hier de laatste nieuwsberichten, interviews, artikels en meer over dwang en preventie in de Belgische geestelijke gezondheidszorg

Opiniestuk Evi Verbeke op sociaal.net: ‘Als dwang niet werkt, waarom gebruiken hulpverleners die dan zo veel?’

“Willen we minder dwang in de psychiatrie, dan moeten hulpverleners anders omgaan met hun eigen angsten en kwetsbaarheden.” Dat is de heldere boodschap van psychologe en onderzoeker Evi Verbeke (UGent), na de pijnlijke getuigenis van Laura De Houwer over opsluiting en fixatie in een psychiatrisch ziekenhuis.

Opiniestuk Wim Simons op sociaal.net: ‘Als we mensen minder willen vastbinden, moeten we ons meer met hen verbinden’

Wim Simons werkt als psychiater op een intensieve dienst in psychiatrisch ziekenhuis ‘Sint-Annendael’. Hij reageert op het debat rond isolatie en dwang in de psychiatrie. “Onze zorg moet nog meer persoonlijk worden. Daar vragen patiënten en familieleden naar.”

Artikel sociaal.net: ‘In die kale isoleercel verloor ik mijn laatste restje waardigheid

Een jonge vrouw getuigt over haar ervaring met afzondering en dwang in de psychiatrie. “Het gebrek aan nabijheid was verschrikkelijk. Ik ging dood vanbinnen.”

Artikel sociaal.net: Tien vragen over isolatie en fixatie in de geestelijke gezondheidszorg

Drie jaar geleden werd een richtlijn ontwikkeld over de preventie en toepassing van afzondering en fixatie in de geestelijke gezondheidszorg. Toch blijft dit op de werkvloer een hardnekkig probleem. Een jonge vrouw getuigde recent: ‘In die kale isoleercel verloor ik mijn laatste restje waardigheid’. Dit pakkend verhaal trof ook de mede-auteurs van de richtlijn. Met tien vragen en antwoorden zetten ze de richtlijn nogmaals scherp.