NADA streeft naar een geestelijke gezondheidszorg zonder dwang en afzondering, sensibiliseert rond pijnpunten in de zorg en brengt alternatieven onder de aandacht die ruimte laten voor meer gelijkwaardigheid, nabijheid en menselijkheid in de hulpverlening.
NADA is een Belgisch initiatief van ervaringsdeskundigen, gestart in december 2020.
Wie is wie?

Laura De Houwer
Mede-oprichter NADA
Laura De Houwer (1994) is gezinswetenschapper, auteur en ervaringsdeskundige. Ze heeft ervaring met dwang, isolatie, fixatie, psychische kwetsbaarheid, stigmatisering, depressie en borderline, maar ook met herstel en empowerment. Deze ervaringen schreef ze neer in het boek Ik moest braaf zijn (Witsand, 2021). Verder is Laura actief als patiëntenvertegenwoordiger voor vzw UilenSpiegel en als blogger voor Patient Empowerment. Ze zet zich in voor een betere geestelijke gezondheidszorg, met meer aandacht voor warmte, nabijheid, gelijkwaardigheid en dialoog en waarbij dwang uit den boze is.

Nadia Mahjoub
Mede-oprichter NADA
Nadia Mahjoub (1972) is ervaringsdeskundige en bestuurslid van de vzw UilenSpiegel, vereniging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ze heeft een psychosegevoeligheid en kreeg tijdens haar opnames te maken met dwang (gedwongen opname, isoleercel, fixatie en gedwongen medicatie). Haar eerste opname op haar 24ste heeft diepe traumasporen nagelaten. Haar inzet voor een warmere geestelijke gezondheidszorg geeft haar de kans haar negatieve ervaringen om te buigen naar constructieve acties. Vooral de crisiszorg kan beter volgens Nadia.

Peter Dierinck
Vrijwilliger NADA
Peter Dierinck is psycholoog en werkt voor psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge en voor TeGek!? Hij werkt graag mee aan een meer humane psychiatrische zorg en wil in die zin pleiten voor meer vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg. Het uitbouwen van kwartiermaken in Vlaanderen gebeurt op dit moment aan de hand van een aantal pilootprojecten in Vlaanderen. Peter Dierinck is auteur van de boeken Hoop verlenen (Witsand, 2017) en Handboek kwartiermaken (Witsand, 2021).
Missie en visie
Missie
NADA wil een geestelijke gezondheidszorg waar psychisch kwetsbare personen op een humane manier behandeld worden, met aandacht voor hun krachten en met een sterke focus op herstel, gelijkwaardigheid, nabijheid en empowerment. NADA wil een zorgsysteem waarin dwang, afzondering en fixatie niet voorkomen en waarbij vrijheidsbeperking plaats maakt voor menswaardige alternatieven. Met NADA willen we samenwerken met andere organisaties uit de brede geestelijke gezondheidszorg en zo een netwerk creëren om verbeteringen binnen de geestelijke gezondheidszorg door te voeren.
Visie
NADA is een Belgisch netwerk dat streeft naar een dwangvrije geestelijke gezondheidszorg. NADA wil getuigenissen van patiënten, naasten en hulpverleners die in contact kwamen met dwang of alternatieven onder de aandacht brengen. NADA sensibiliseert rond pijnpunten in de geestelijke gezondheidszorg en brengt wetenschappelijk onderbouwde alternatieven en preventiestrategieën onder de aandacht van zorggebruikers, naasten, hulpverleners, politiek en beleid, om vrijheidsbeperkende maatregelen te bannen. Daarvoor werkt NADA samen met andere organisaties uit de sector en wordt het NADA-netwerk ondersteund door vzw UilenSpiegel.
Meedenken of -doen?
Heb je een idee voor NADA? Deel je graag je ervaringen? Of wil je graag vrijwillig mee je schouders zetten onder dit project? Laat ons dan iets weten!
Nieuwsbrief NADA
Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste NADA-nieuws, nieuwe getuigenissen, alternatieven en meer? Schrijf je dan snel in voor de tweemaandelijkse NADA-nieuwsbrief!